Reutje of teefje? Tweede hond?

Hoe kom je aan een pup? Sta je al op de wachtlijst? Kom de tijd door met onze smoushondwachtlijsttherapie.
Gebruikersavatar
Jeanette
Berichten: 1091
Lid geworden op: 08 jul 2018 10:36

Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door Jeanette »

Omdat er nu wat nieuwe namen op het forum zijn, lijkt het me leuk om eens wat onderwerpen 'erbij' te voegen.
Waarom kies je voor een reu of teef en een eventuele tweede smous.

Onze eerste smous was een reu, eigenlijk geen idee waarom, leek ons wel wat.
Twee jaar daarna kwam er een teefje bij. Toen kozen we bewust voor een teefje, ivm een nestje, als dat mocht.
Ook onze derde en vierde smouzen waren een reu en een teefje.
Een prima combinatie, vooral als er een paar jaar tussen zit ivm dekken van de reu.

Omdat we het nestjes krijgen erg leuk vonden hebben we na onze laatste reu een teefje van Bloemetje, uit eigen nest, erbij gehouden.
Onze Dieuw.

Gebruikersavatar
Maureen
Berichten: 1279
Lid geworden op: 07 jul 2018 12:46

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door Maureen »

Leuk idee!
Onze eerste Smous was een tweede hond in huis, want we hadden al een Beagle. Beide teefjes. We wilden wel een nestje en met de Beagle kon dat niet, die had een heftige baarmoederontsteking gehad en was gecastreerd.
Lies d'r vader had vroeger altijd over de Smous verteld, dus toen Lies een artikel over het TFP tegenkwam was ze meteen verkocht. Een Smous moest het worden. Een teefje, maar ze werd afgekeurd. Geen nestje dus.
Na een paar jaar toch nog een Smousje erbij en natuurlijk weer een teefje. Zij werd wel goedgekeurd en heeft twee nestjes gehad. Van het tweede nestje hebben we 1 teefje gehouden. Eigenlijk met de bedoeling dat zij de lijn mocht voortzetten, maar ze was erg angstig, als pup al en is dat altijd gebleven. Met de steun van ons roedeltje ging het goed genoeg. Maar een nestje leek toch niet zo'n goed idee. Dat angstige waren we niet gewend van een Smous.
De eerste Beagle was intussen overleden en er was een nieuwe. Nou ja, met 13 maanden bij ons gekomen en slecht gesocialiseerd. Maar ook zij deed het goed met (aanvankelijk) twee Smouzen die het goede voorbeeld gaven. Daar kwam het pupje dus als vierde bij. Dat ging een aantal jaren prima totdat Beagle en de oudste twee Smouzen vrij kort na elkaar overleden.
Toen bleef ons angsthaasje alleen over en dat vond ze niet fijn. We hebben gezocht naar nieuwe maatjes uit asiels, maar konden niets vinden dat bij haar paste. De enige honden waar ze niet bang voor was, waren andere Smouzen.
Zo kwamen we weer op de wachtlijst voor een teefje. Ons vierde Smousje. Een uitstekende combi onze drie en vier.
Vier heeft twee nestjes gehad en ook nu hebben we van het tweede nestje er eentje gehouden.
Een reutje deze keer. Want voor Lies werd het verzorgen van een nestje en alles er omheen een beetje teveel en ik ben voorlopig nog niet met pensioen.
Ons ventje heeft ook al voor nageslacht mogen zorgen.
Smousje drie is er ook niet meer, maar heeft nog tot hoge leeftijd kunnen genieten van haar nieuwe roedeltje.

Gebruikersavatar
Alida
Berichten: 231
Lid geworden op: 07 jul 2018 14:07

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door Alida »

Mijn eerste ontmoeting met een smoushond was toen ik mijn man Dics leerde kennen nu 26 jaar geleden. Tobias was het tweede hondje en het eerste smousje van mijn schoonouders. Wat een lieverd was het. Hij heeft voor nageslacht gezorgd en inmiddels wonen er door heel nederland wel smousjes die heel in de verte nog familie is van Tobias. Het heeft heel wat jaren geduurd voordat er bij ons een smoushond kwam want tja werk en kleine kinderen druk druk. Toch ging het kriebelen een hondje in ons gezin, dus lieten wij ons op de wachtlijst zetten voor een reu, want een nestje zagen wij niet zitten maar we wilden wel graag ons steentje aan dit mooie ras bijdragen en hopen dat ons mannetje nog eens...... we gingen een paar maanden later met een wandeling mee en kwamen in gesprek met Jeanette en Lex. Bloemetje was gedekt maar er was twijfel of ze wel drachtig was. Dics was overtuigt van wel. Na de wandeling heb ik mij hier op het forum aangemeld. Elke week keken we of er al nestjes geboren waren want tja geduld niet onze sterke kant. En toen ging de telefoon( na 9 maanden al! ) we mochten kijken bij Bloemetje tjonge hier helemaal door het dolle heen. Nu zijn we 6 bijna 7 jaar verder en kunnen we zeggen dat Koen Kasper papa is van 6 prachtige kinders. Wat mooi om dit mee te maken en wat hebben we vaak op het punt gestaan om...... vul maar in. En ik mag het eigenlijk nog niet zeggen maar doe het toch, we hebben inmiddels kennis gemaakt met een heel mooi teefje om straks in het voorjaar ( mei of juni is de verwachting) nog een keer te laten dekken. En hopelijk.... een werpkist vol. Dat word voor ons de laatste keer. Voor de gene die ook op facebook actief zijn mondje dicht🤫 het bazinnetje wil dit graag als het zover is zelf vertellen op fb. Groetjes Alida😊
Eigenaar van Koen-Kasper van Katoen (30-05-2013 | Bloemetje X Pickwick)

Karin
Berichten: 173
Lid geworden op: 07 jul 2018 14:00

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door Karin »

Wij hebben twee teefjes. Vroeger thuis bij mijn ouders al een dame, een teckel.
Bijna 30 jaar geleden kennisgemaakt met de smous, de tante van mijn man is al 10-tallen jaren zeer fanatiek smouzeneigenaar.
Een teefje omdat we graag onze bijdrage wilden leveren aan het tfp.
Dat lukte, inmiddels deelden we met de tante haar kennelnaam. Wie hielden het enige pupje uit het nest, in de hoop ook hiermee weer een nestje te kunnen hebben. Maar helaas, ze bleek een navelbreuk te hebben en is dus afgekeurd.
Inmiddels zijn de dames 10 en 6 en gaan erg goed samen en ook met de twee dames van de tante van mijn man. Daar of hier voelt voor alle 4 de honden als thuis.

Gebruikersavatar
Trix
Moderator
Berichten: 520
Lid geworden op: 06 jul 2018 23:23
Locatie: Noordwijkerhout

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door Trix »

Altijd voor een reu gegaan , wij vonden dat loopse gedoe maar niets .
Totdat de smous op ons pad kwam en we heel graag met het TFP mee wilde doen .
Met Bero lukte het uiteindelijk niet hem hebben we helaas moeten laten castreren.
Dan wil je een tweede smous en ja daar komt de vraag ........reu , teef , reu , teef , reu , teef.

Gaat een teef wel samen met een reu ? Vinden een nestje heel eng !
Met verschillende mensen besproken waaronder ook de da en Jet .
Jet gaf de doorslag om toch voor een teef te gaan toen ze ons beloofde ons bij te staan waar nodig was .

Inmiddels is het nestje geschiedenis en ondanks het niet helemaal mee zat zijn we zeer in onze nopjes met onze bijdrage aan het TFP.
Maar we zijn er nu ook wel achter dat het niets uitmaakt , zolang je geluk heb dat beide honden goed samen kunnen .
Ik ken legio voorbeelden van samenstellingen reu teef . Teef teef of reu reu .
Bij allemaal gaat het goed , ik denk meer dat het een baas dingetje is , bereid je goed voor dat is het belangrijkste , bedenk bij reu teef combinatie dat je de laatste 2 weken van een loopsheid een oplossing moet hebben zodat ze beide goed zonder problemen de loopsheid doorkomen .
Hier was het goed te doen , tijdens de loopsheid ruilden wij diensten zodat we zoveel mogelijk thuis waren , en kwam het voor dat ze echt even alleen moesten zijn dan ging Billie de bench in . Altijd goed gegaan , maar het is wel iets wat je van te voren goed moet regelen .
Wij zijn dus heel blij met onze twee B- tjes
Maar de volgende word toch een teefje , en waarom ........? Omdat ik het buiten fijner vind , niet steeds stoppen , niets steeds poot optillen , niet steeds ruiken , dusssss conclusie ...het ligt aan ons zelf .
Berov.h Hooge Nest van Kaatje/Beer v.h Hooge NestxRoef/Ozzy 25-03-2015
Billiev.h Hooge Nest van Indy v.h Hooge NestxBoef 04-05-2017

Gebruikersavatar
jetwolrich
Berichten: 649
Lid geworden op: 07 jul 2018 14:35

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door jetwolrich »

Chiel en ik hebben altijd honden gehad. Asielhonden, drie, en daarna Appenzellers. Eerst een reu, terwijl we op de lijst stonden voor een teef. Maar dit hondje stal ons hart. Hij werd een prachtige sociale hond en heeft 8 nesten veroorzaakt. Daarbij kwam een teef. Ik wilde heel graag zelf fokken. Want bij de nestbezoeken kreeg ik de geest. Helaas had Maira ernstig HD. Fokken was onmogelijk. En toen zochten we er een kleinere hond bij die zich makkelijk zou voegen bij de roedel. Dat werd Beer, onze eerste Smous.
Nu kon ik eindelijk een nestje fokken. Fantastisch! En nog een.
Dat werden Bero en Indy. Indy kreeg een zware longontsteking toen ze heel klein was. We hebben haar gehouden. En Bero vertrok naar Trix en Jo.
Met Indy hebben we ook nog een nestje gehad. Daarin zat Billie die na 8 weken bij Bero ging wonen.
Tot ons grote verdriet is Indy in 2018 gestorven aan een infectie. Net drie jaar oud.
En toen was Beer alleen, nadat Maira er ook niet meer was.
We wilden graag weer een teefje erbij, en dan van Billie. Dat had nogal wat voeten in de aarde, maar 24 december werd Bruun geboren. Een reu, maar wat voor één! Geen nestje meer, maar wel een geweldige huisgenoot voor Beer en voor ons.
Zo zie je maar, niet alles is te voorzien en te plannen.
Nu zijn we gelukkig met dit heerlijke stel.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Jet Wolrich

Beer (Coco x First / Loebas) geb. 09-04-2011
Indy v.h.Hooge Nest ( Beer X Roef / Ozzy) geb. 25-03-2015 tot 25-06-2018
Bertus/Bruni (Billie x Diesel/Mees) geb. 24-12-2019

Gebruikersavatar
loes
Berichten: 296
Lid geworden op: 07 jul 2018 16:19

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door loes »

Zelf kom ik uit een kattengezin en ook in de naaste familie waren geen hondenmensen. Dus toen we na ons trouwen op een kleine etagewoning woonden kwamen er een broer en zus kat.
Vanwege de toen ook al grote woningnood in de stad kwamen we al snel in een woning in de polder terecht. Vrijwel dagelijks liepen we een rondje en zo was het idee geboren om een hond te nemen.
Na veel zoekwerk: boeken, Winner werd het een cairnterriërteefje , waar we als beginnende hondeneigenaren onze handen vol aan hadden.
Tot we na een paar maanden de hond ontdekten die we bedoelden: een Smous. We waren op slag verliefd en ook toen (1978) was er al een wachtlijst waarna na negen maanden een teefje voor ons was. De twee honden konden het heel goed samen vinden, de pittige cairn met jachtpassie en het zachtaardige smousje. Helaas toen nog geen nestje. Beide honden zijn oud geworden en zijn een paar maanden na elkaar ingeslapen.
Destijds was er de regel dat als je smous was overleden en er was geen verdere hond in huis je niet op de wachtlijst hoefde. En er was een teefje drachtig waar we wel graag een pup van wilden. Zo kwam de tweede smous in ons leven, een kruising tussen de ondeugende cairn en haar bravere compaan. We wilden graag een nestje maar dat viel nog niet mee, ze was onregelmatig loops met steeds langere tussenpozen. Bij diverse loopsheden lukte het totaal niet, er kwamen zelfs reuen thuis en te logeren. Na dertien maanden werd ze eindelijk weer loops, ze was inmiddels ruim 3½. Ook nu leek het niet succesvol maar als laatste redmiddel gingen we met de fokster naar een ervaren reu in de buurt en dat was gelijk in het halletje al raak. Van het nest dat daarna werd geboren hielden we een teefje. Qua karakter leek ze op onze eerste smous. Moeder en dochter konden het goed vinden samen. Helaas verloren we de moeder op zesjarige leeftijd aan acute leukemie. We waren toen net weer naar de stad verhuisd.
Smous 3 werd in 2004 gedekt, de bedoeling was uiteraard om een teefje uit dat nest te houden, maar het werden 5 reuen, waarvan er 1 naar onze zoon ging.
Helaas bleek één van de honden een aandoening te hebben die mogelijk erfelijk was en mocht ze geen tweede nest.
Dus kwam twee jaar later onze huidige smous erbij. Ook met haar is gefokt, een 3-3 nest, waarvan 1 teefje naar Karin (zie boven) ging. Ook zij mocht geen tweede nest vanwege een aandoening van één van haar zoons.
We hebben dus altijd teefjes in wisselende samenstelling gehad, maar hadden de reu van onze zoon ook vaak te logeren, voor langere of kortere periodes, de laatste paar jaar (hij overleed een jaar geleden) permanent. Dat ging altijd prima.
Het is een lang verhaal geworden maar het is ook een lange periode van 1978 tot nu.
Do (Fija) van Horst en Voorde 30-11-2006


Hollands Koetsiertje's Jelle 13-5-2004
Hollands Koetsiertje's Adah 6-6-1999
Norma van Abtswoude 10-10-1995
Catrijn (Trieneke) 19-12-1978

Gebruikersavatar
Jeanette
Berichten: 1091
Lid geworden op: 08 jul 2018 10:36

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door Jeanette »

Ben toch benieuwd hoe onze nieuwe leden tot hun keus gekomen zijn.... :onschuld:

Gebruikersavatar
loes
Berichten: 296
Lid geworden op: 07 jul 2018 16:19

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door loes »

Kop of munt? :woehaha: Kortere wachttijd? :bored:
Do (Fija) van Horst en Voorde 30-11-2006


Hollands Koetsiertje's Jelle 13-5-2004
Hollands Koetsiertje's Adah 6-6-1999
Norma van Abtswoude 10-10-1995
Catrijn (Trieneke) 19-12-1978

Gebruikersavatar
Charlotte
Berichten: 598
Lid geworden op: 09 jul 2018 08:47

Re: Reutje of teefje? Tweede hond?

Bericht door Charlotte »

Onze eerste hond was een Bearded Collie.
Een fijne hond die stierf op 12 jarige leeftijd.
Daarna waren wij 3 jaren hondloos.
Ons gezin met 4 kinderen was compleet, toch misten wij een viervoeter.
Echter wilden wij geen Beardy meer omdat de vachtverzorging heel veel werk was.
Onze Xella werd de laatste jaren n.l. geschoren en dat is niet de bedoeling.
Ook wilden wij een kleiner formaat hond.
Al zoekende kwamen wij uit bij de Hollandse Smoushond, en plaatsen ons op de wachtlijst voor een teefje. Het was een bewuste keuze om wederom voor een teef te gaan.
Zo kwam in september 1998 Finny ons leven verrijken en deden, zoals beloofd, mee aan het TFP.
Met haar hebben we 2 nesten gefokt.
Destijds wilden wij echter geen 2 honden. Het was zo druk genoeg met 4 kids.
Nadat wij diverse keren op kraambezoek waren geweest bij de kinders van Finny, gingen wij overstag en kwamen wij weer op de wachtlijst.
Zo kwam ruim 15 jaar geleden Guusje in ons leven, een kleindochter van Finny en Storm van Doirne.
Finny en Guusje konden het prima met elkaar vinden, en wij met hen. Zij gingen vaak met ons mee, ook op vakantie.
Guusje mocht 3 nesten geven wat ook t.o.v. Finny prima ging.
Finny overleed in september 2012 en eind dat jaar deed Stien haar intrede, een kleindochter van Guusje. Ook deze dames konden het goed met elkaar vinden, ook toen Stien haar 2 nesten gaf.
Toch besloten wij zo'n 2 jaar geleden, dat als Guusje er niet meer zou zijn, er geen 2e hond meer zou komen.
Dit vooral uit praktisch oogpunt. Onze kinderen zijn allang de deur uit, en het is makkelijker om oppas te vinden voor 1, dan voor 2. Ook kan ik maar 1 hond achter op de fiets.
Het is nog steeds wennen na ruim 15 jaar 2 honden te hebben gehad, maar dat is een kwestie van tijd.
Charlotte

Finny (25-7-1998 /*08-09-2012)= Shaffie× Ben v.h. Brammersweidje

Guusje (30-10-2004/*19-02-2020)=Casper× Joepie

Stien (21-11-2012)= Rolly v.d. Heideakkers x Stien Op de Ruiver

Plaats reactie