Om toch een beetje zomer in huis te halen geef ik jullie dit heerlijke recept voor een overvolle mediterane groentetaart; overgenomen uit mijn kookbijbel...
voor 4-6 personen - ingrediënten
- 1 rode en 1 gele paprika
- ca. 1 dl. olijfolie
- 1 middelgrote aubergine, in blokjes van 4 cm
- 1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes van 3 cm
- 1 kleine courgette, in blokjes van 3 cm
- 2 middelgrote uien, in dunne ringen
- 2 laurierblaadjes
- 300 gr korstdeeg (kant-en-klaar of van de banketbakker)
- de blaadjes van 8 takjes tijm
- 120 gr ricotta
- 120 gr feta
- 7 cherrytomaatjes, gehalveerd
- 2 middelgrote scharreleieren
- 2 dl slagroom (slankroom)
- zout en zwarte peper
Verhit de oven tot 230 graden. Begin met het roosteren van de groenten. Snijd met een klein mes de steeltjes uit de paprika's en trek ze met de zaadlijsten eruit. Schud de paprika's om alle zaadjes te verwijderen en gooi stelen en zaadlijsten weg. Leg beide paprika's in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en zet ze op de bovenste richel in de oven.
Vermeng de blokjes aubergine in een kom met 4 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Verdeel ze in een enkele laag in een grote braadslee en zet ze in de oven een richel onder de paprika's.
Doe na 12 minuten de blokjes zoete aardappel bij de aubergine's en rooster ze 12 minuten. Voeg nu ook de courgetteblokjes toe en rooster alles nog 10-12 minuten. De paprika's moeten nu geblakerd en alle overige groenten gaar zijn. Neem alles uit de oven en schakel terug naar 160 graden. Dek de paprika's af met folie, ontvel ze na 10 minuten en scheur het vruchtvlees in repen.
Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Fruit de uien met de laurier en wat zout af en toe omscheppend 25 minuten tot ze goudbruin, gaar en zoet zijn. Neem de pan van het vuur, gooi de laurier weg en zet de uien opzij.
Vet een ondiepe taartvorm van 22 cm doorsnee met een losse bodem in. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ca 3 mm dikte en 28 cm dorsnee. Leg de deeglap in de vorm, druk het in de rand aan en laat het teveel over de rand hangen. Leg een vel bakpapier in de vorm die ook de deegranden bedekt en vul hem met porseleinen bakerwten of droge peulvruchten. Bak de bodem 30 minuten blind in de oven. Schud de steunvulling eruit, verwijder het bakpapier en bak de deegbodem in nog 10-15 minuten goudbruin. Neem hem uit de oven en laat hem iets afkoelen.
Verdeel de uien in de deegbodem en verdeel de geroosterde groenten er gelijkmatig overheen. Bestrooi alles met de helft van de tijm. Strooi beide soorten kaas in kleine dotjes op de groenten en schik de tomaatjes erop met de snijkant naar boven.
Klop de eieren los in een kom met de slagroom en een beetje zout en peper. Giet het mengsel rustig in de vorm; laat de tomaten en kaas onbedekt en strooi de overgebleven tijm erover. Zet de taart in de oven en bak hem nog 35-45 minuten tot de vulling stevig en goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten staan voor je de overhangende stukken deeg eraf breekt; neem de taart uit de vorm en dien hem op.
Fijne zondag en eet smakelijk!
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)